Среда, 27 Июнь 2012 18:58

În Chișinău a avut loc masă rotundă: Fascism, realitatea lumii contemporane

Автор 
Оцените материал
(2 голосов)

Astăzi, 27 iunie, în sala de conferințe a hotelului din capitală "Jolly Alon", a avut loc o masă rotundă pe tema "Fascismul, ca realitate a lumii moderne". Evenimentul a fost organizat de organizațiile non-guvernamentale Fundația "Sodrujestvo", "Adunarea Popoarelor din Moldova", "Moldova fără nazism".

La masa rotundă au participat reprezentanți ai ONG-urilor, organizațiilor de tineret, partide politice, politologi, reprezentanți ai mass-media, organizații internaționale.

Participanții evenimentului, în cadrul dezbaterilor au ajuns de acord că, din păcate, manifestările fascismului, nazismului au loc și în societatea moldovenească contemporană, dar și înalte țări europene.

Așa cum a remarcat directorul executiv al Fondului "Sodrujestvo" B. Șapovalov "astăzi europenii încearcă cu toate puterile sale să evite responsabilitatea pentru izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial".

"La 23 august curent, Uniunea Europeană va marca Ziua comemorării victimelor totalitarismului",- continua B. Șapovalov, acordând atenția asupra faptului că "în conformitate cu decizia Parlamentului European, în cadrul regimurilor totalitare, în acest caz, se referă la doar două ideologii - nazismul şi comunismul".

"Este probabil ca, în continuare, în direcţia Rusiei, ca succesor al URSS, vor urma acuzaţii de agresiune şi creanţe de natură materială, cererea obligatorie de teritorii, de compensare monetară şi altele", - a concluzionat Șapovalov.

Cu privire la problema încercărilor de a revigora fascismului a vorbit istoricul, Serghei Nazaria.

"La moment la cârma din țara noastră vecină se află astfel de puteri care sunt nemulțumite de rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial, cu privire la ce merge înlocuirea completă a conceptelr și valorilor adevărate",- a spus Nazaria.

La rândul său, preşedintele organizației "Moldova fără nazism", Inna Şupac, în discursul său a atras atenţia asupra faptului că restaurarea şi reabilitarea fascismului în Republica Moldova se efectuează în toate modurile posibile, prin intermediul instituţiilor academice şi agenţiilor guvernamentale.

"În cărţile de istorie, după care învață liceenii moldoveni, dictatorul fascist Ion Antonescu apare ca un erou care a eliberat Moldova de ocupația Uniunii Sovietice, şi nu există nici o menţiune că fasciştii români au ucis 300 000 de persoane din Moldova", - a spus I.Șupak.

La fel, în timpul mesei rotunde a evoluat preşedintele Ligii tineretului rus din Republica Moldova şi fondatorul Fondului "Sodrujestvo", Igor Tuleanțev, care a descris experienţa Ligii tineretului rus în lpta cu manifestările extremiste de pe teritoriul Republicii Moldova.

"Dacă ne amintim de frazele extrem de radicale din Piaţa Marii Adunări Naţionale în anii '90, cum ar fi -"rușii, gențile, gara, Rusia". Sau discursurile de astăzi a acelorași politicieni care sunt azi la putere - " rușii trebuie să trăiască în Rusia, iar Moldova să fie populată de români", eu sunt sigur că veţi înţelege despre cine eu vorbesc, atunci putem spune cu încredere că planul lui Dulles, este implementat cu succes şi în Republica Moldova", - a spus I.Tuleanțev.

Ca urmare, participanții mesei rotunde au adoptat o rezoluție, care va fi ulterior transmisă președintelui Parlamentului Republicii Moldova Marian Lupu, precum și în mass-media. De asemenea, participanţii la eveniment au remarcat importanţa eforturilor comune a mişcărilor pro-moldovenești, a mișcărilor patriotice şi a muncii spre obiective comune.


Прочитано 6866 раз
Автор публикации: Prutinfo Știri

PRUTINFO.COM este portalul de ştiri condus de o pleeadă de jurnalişti calificaţi, ce abordează cele mai interesante teme atît din Republica Moldova cît şi din România.

Сайт: prutinfo.com

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить